Trwa ładowanie...

Co się je przy prezydenckim stole?

"Oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Przeczytajcie menu!

Co się je przy prezydenckim stole?
d2hdsv5
d2hdsv5

Ciekawostka. Jak nas poinformowano, w ramach obchodów Dnia Wolności i Praw Obywatelskich dzisiejszy uroczysty lunch dla prezydenta Bronisława Komorowskiego oraz 80 ważnych osobistości (w tym prezydent USA) przygotowują mistrzowie kuchni ściśle związani z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie - Jarosław Uściński oraz Maciej Nowicki.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie przy ich udziale "realizuje program rekonstrukcji kulinarnych, które przywracają oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Gdyby ktoś chciał poczuć się przy stole jak szef światowego mocarstwa lub gość prezydenta Komorowskiego, zamieszczamy pełne menu dzisiejszego obiadu.

Przystawka
Wolno gotowana w sous vide pierś perliczki na rabarbarowym potażu z palonym amarantusem i pistacjami oraz galaretką z dzikiego bzu i jałowca pod pianką z lubczyku.

Danie główne
Filet sandacza marynowany miodownikiem podany na gąszczu z botwinki i soku z kiszonych ogórków z pieczonym topinamburem i zielonymi szparagami pod tartym jajem kur zielononóżek lub

comber z królika faszerowany migdałowo lemonkowym chrustem podany na kremie z młodych buraczków ubranym spiralkami wiosennych warzyw i sosem szafranowo - koperkowym

d2hdsv5

Deser
Czekoladowe parfait z galaretką z porzeczek, na chrupiącym spodzie z karmelizowanych orzechów laskowych i lekkim sosie z mięty.

Zgłodnieliśmy. Idziemy na burgera.

*Przeczytajcie też: Al Pacino przyjeżdża do Warszawy! *

d2hdsv5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdsv5