Kolejna edycja "Placu Defilad"

W tym roku hasło projektu to „Plac Defilad - Plac kultury i obywateli”.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kolejna edycja "Placu Defilad"

„Plac Defilad” zadebiutował trzy lata temu i jego celem jest tworzenie otwartej, kulturotwórczej i wielofunkcyjnej przestrzeni w centrum miasta, dostępnej i atrakcyjnej zarówno dla mieszkańców jak i turystów.

Rozpoczęła się właśnie trzecia odsłona projektu i będzie trwać aż trzy miesiące. Na ten czas Plac Defilad stanie się miejscem wielu wydarzeń społeczno-kulturalnych w otoczeniu drzew, kwiatów i mebli miejskich.

W sobotę uczestnicy będą mogli wziąć udział w premierze słuchowiska „Jutro będzie słońce”, w formule Silent Disco, przygotowanego przez trio djLenar/ Marcin Zabrocki/ Wojtek Zrałek Kossakowski. Ponadto grupa teatralna Komuna Warszawa zrekonstruuje Obrady Okrągłego Stołu i opowie jak było naprawdę w 1989 roku.

Cała inauguracja zakończy się 30 maja  "Śniadaniem w Ogrodzie": konferencji prasowej „Placu Defilad”. Przy wspólnym stole, na środku Płyty Głównej będzie można spotkać przedstawicieli organizatorów, partnerów, współorganizatorów i partnerów programowych projektu.

W następnych miesiącach Plac Defilad zmieni się nie do poznania: w czerwcu zostanie zbudowana specjalna, wielofunkcyjna bryła, będącą połączeniem sceny, ekranu kinowego, przestrzeni warsztatowej, mebla miejskiego, miejsca dziennego i nocnego relaksu mieszkańców Warszawy. Jak co roku na Placu Defilad, na środku Płyty Głównej, stanie Stół. Twórcy projektu chcą rozwijać ideę stołu publicznego, wspólnego, demokratycznego i społecznego, wokół którego będą się odbywać warsztaty, spotkania i obrady.

Organizatorem projektu jest Miasto Warszawa, a jego gospodarzem stołeczny Teatr Studio. Akcję współtworzą także instytucje kultury oraz klubokawiarnie działające w przestrzeni Placu – m.in. barStudio i Teatr Studio.

Przeczytajcie też: Dekomunizacja w stolicy. Chcą zmienić nazwy prawie 30 ulic

 

  

Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.