Trwa ładowanie...

Za darmo: "Nazywam się Li"

Zapraszamy na pokaz filmu-laureata nagrody Lux Prize 2012 przyznawanej przez Parlament Europejski. Po projekcji spotkanie z reżyserem

Share
Za darmo: "Nazywam się Li"
d17i2iq

*Zapraszamy na pokaz filmu-laureata nagrody Lux Prize 2012 przyznawanej przez Parlament Europejski. Po projekcji odbędzie się spotkanie z reżyserem filmu Andreą Segre. *

Pokaz odbędzie się w piątek 27 września, o godzinie 20:00, w warszawskim kinie Muranów (ul. Gen. Andersa 5).

Ten film to studium niespodziewanej więzi, powstałej pomiędzy Shun Li, imigrantką z Chin, a Bepim, nazywanym "Poetą". Młoda kobieta porzuca pracę w fabryce tekstyliów pod Rzymem i zatrudnia się w tawernie w małym miasteczku, położonym przy weneckiej lagunie. Wszystkie jej niespodziewane decyzje podejmowane są w jednym celu: kobieta pragnie sprowadzić do Włoch swojego małego synka, pozostawionego w jej rodzinnym kraju. Włoska tawerna to męski świat, tradycyjne miejsce spotkań miejscowych rybaków - ludzi, którzy urodzili się i umrą w tym samym miasteczku. Wśród nich znajduje się również stary Bepi, imigrant pochodzenia słowiańskiego, który przeniósł się do Wenecji jeszcze w czasach swojej młodości. Nić porozumienia, która połączy Shun Li i "Poetę" będzie dla nich ulgą w ich samotności, niemym dialogiem pomiędzy kulturami, tak różnymi, a w rzeczywistości nie tak odległymi, jak mogłoby się im wydawać.

d17i2iq

Io sono Li
Reżyseria: Andrea Segre
Scenariusz: Andrea Segre, Marco Petenello
Obsada: Zhao Tao, Rade Sherbedgia, Marco Paolini, Roberto Citran
Francja, Włochy, 2011, 96 min.**

Nagrody
2012 Nagroda LUX Parlamentu Europejskiego
2011 MFF w Wenecji - Nagroda Laterna Magica, Nagroda Lina Mangiacapre, Nagroda Włoskiej Federacji Klubów Filmowych (FEDIC)
2012 Nagroda David di Donatello dla najlepszej aktorki (Tao Zhao)
2012 Europejska Akademia Filmowa - nominacja do Europejskiej Nagrody Filmowej dla najlepszego europejskiego kompozytora roku (François Couturier)
Andrea Segre (1976)
Włoski reżyser filmów fabularnych i dokumentalnych. Doktor socjologii komunikacji, wykłada na Uniwersytecie w Bolonii. Założyciel stowarzyszenia ZaLab, w ramach którego rozwija działalność producencką i warsztatową. Od ponad dziesięciu lat zajmuje się tematem migracji i międzynarodowej solidarności. Jego filmy dokumentalne dotykają również problemu marginalizacji grup etnicznych i narodowych: cygańskiej ("Lo ster minio di popoli zingari" z 1998), w szczególności na pograniczu Europy i Afryki ("Dio era un musi cista" z 2005).

Filmografia
2012 - Mare chiuso
2011 - Nazywam się Li|Io sono Li|Sun Li and the Poet
2010 - Il sangue verde|The Green Blood
2009 - Magari le cose cambiano|Maybe Things Change
2008 - Come un uomo sulla terra|Like a Man on Earth
2006 - Checosamanca

Pokaz filmu “Nazywam się Li", laureata nagrody filmowej LUX z 2012 roku, jest organizowany we współpracy z Biurem Informacyjnym Parlamentu Europejskiego w Polsce.

d17i2iq

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17i2iq
d17i2iq