Stołeczny ratusz zmienia stanowisko. Będzie współpracować ws. reprywatyzacji

"Współpraca będzie taka jak przy wszystkich relacjach z organami państwa".
Głosuj
Podziel się
Opinie
Stołeczny ratusz zmienia stanowisko. Będzie współpracować ws. reprywatyzacji

Warszawski ratusz jednak przekaże komisji weryfikacyjnej dokumenty związane z reprywatyzacją w stolicy. Wcześniej odmawiano ich przekazania.

O zmianie stanowiska warszawskiego ratusza donosi Radio ZET. Wcześniej ratusz odmówił przekazania danych dotyczących reprywatyzowanych nieruchomości, bo - jak tłumaczono - komisja jeszcze nie funkcjonowała. Teraz niemal cała komisja jest skompletowana i w tym tygodniu oficjalnie zacznie pracę.

- Współpraca będzie taka jak przy wszystkich relacjach z organami państwa. Zawsze współpracujemy i pomagamy, kiedy jest taka potrzeba - powiedział Radiu ZET rzecznik ratusza Bartosz Milczarczyk. Tłumaczył, że zapytania od przewodniczącego komisji Patryka Jakiego miasto traktuje jako "coś na kształt zapytania o informację publiczną".

Milczarczyk dodał, że komisja to zespół posłów, którzy mają prawo pytać o różnego rodzaju kwestie. Dlatego ratusz na te pytania będzie odpowiadać. - Na bieżąco będziemy współpracować - podkreślił Milczarczyk.

Hanna Gronkiewicz-Waltz już wcześniej kwestionowała legalność działania komisji. Uważa, że jest ona niezgodna z konstytucją. Nadal także nie zamierza zeznawać przed komisją - jej zdaniem komisja ma charakter polityczny.

źródło: WP.PL

Przeczytaj też: Zwyzywał mieszkańca stolicy, bo wydawało mu się, że jest imigrantem: "wy**dalaj do arabowni bru**sie je***y!"**

Podziel się