Trwa ładowanie...

Warszawa. Remont kamienicy na skrzyżowaniu ulic Chmielnej i Szpitalnej

Narożna kamienica u zbiegu ulic Chmielnej i Szpitalnej przetrwała niezniszczona II wojnę światową. Później przeprowadzono remonty, podczas których skuto część wystroju architektonicznego i balkonów. Położono też nowe tynki. Obecnie wspólnota remontuje elewację podwórzową kamienicy.

Share
Warszawa. Kamienica na zbiegu ulic Chmielnej i Szpitalnej przed remontem
Warszawa. Kamienica na zbiegu ulic Chmielnej i Szpitalnej przed remontem Źródło: BSKZ, fot: BSKZ
d4289hf

Jak poinformował stołeczny konserwator zabytków, narożna kamienica przy ulicy Chmielnej 20 została wybudowana w 1890 r. W 2011 r. wspólnota mieszkaniowa rozpoczęła pierwsze prace remontowe. Wówczas najpilniejszym zadaniem była naprawa kamiennych i żeliwnych balkonów. Następnie przeprowadzono badania na elewacji. Specjaliści dokonali też analiz historycznych i opracowali projekt remontu.

Warszawa. Odtworzenie elewacji podwórzowej

W 2021 r. wspólnota przystąpiła do odtworzenia elewacji podwórzowej. Jej wystrój był skromniejszy niż dekoracja elewacji frontowych. W trakcie remontu przywracany jest wygląd oficyny sprzed 1939 roku.

Warszawa. Gzyms wieńczący w początkowej fazie remontu BSKZ
Warszawa. Gzyms wieńczący w początkowej fazie remontu Źródło: BSKZ, fot: BSKZ

Do chwili obecnej skuto już wtórne tynki, naprawiono spękane ceglane mury i wymurowano na nowo gzyms wieńczący. Obecnie rekonstruowane są ozdobne wejścia do klatek schodowych.

d4289hf

Dotychczasowy ciemnobeżowy kolor frontów podwórzowych zostanie zastąpiony przez jasnoszare barwy. Zostaną uzupełnione odcieniem ciemniejszym na detalach architektonicznych i w parterze. Kolory były przedmiotem wielu dyskusji konserwatorskich, kolejnych badań, a także zmiany pozwolenia konserwatorskiego.

Warszawa. Gzyms wieńczący w końcowej fazie remontu BSKZ
Warszawa. Gzyms wieńczący w końcowej fazie remontu Źródło: BSKZ, fot: BSKZ

Stołeczny konserwator zabytków wyraża nadzieję, że "doświadczenie nabyte w trakcie prac na tej mniej widocznej dla przechodniów elewacji, zachęci wspólnotę do odtworzenia dwóch elewacji frontowych" Jak podkreśla, byłaby to "najbardziej spektakularna" zmiana wyglądu tej kamienicy.

Prace były możliwe dzięki wsparciu finansowemu m.st. Warszawy, które przeznaczyło na ten cel ponad 181 tys. zł.

Tłit - Adam Niedzielski i Aleksander Kwaśniewski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4289hf

Podziel się opinią

Share
d4289hf
d4289hf